عمل آب مروارید چشم یکی از جراحی های چشم پزشکی است، که به بهبود بینایی افرادی که با این مشکل دست و پنجه نرم می کنند، کمک می کند. آب مروارید یا کاتاراکت به کدورت عدسی چشم گفته می شود که با افزایش سن و برخی عوامل محیطی یا ژنتیک ایجاد می شود. این اختلال به تدریج باعث کاهش وضوح بینایی و مشکلات دیداری می شود. خوشبختانه، پیشرفت های پزشکی در زمینه ی عمل جراحی آب مروارید، راه حل های موثری ارائه داده که می تواند دیدی شفاف و کیفیت زندگی افراد را بهبود بخشد. در این مقاله به بررسی همه چیز در رابطه با آب مروارید می پردازیم.
کاتاراکت یا همان آب مروارید، یک بیماری شایع چشم است که بر روی عدسی چشم تاثیر می گذارد. عدسی چشم قسمتی محدب است که توسط قرنیه پرتوهای نور را می شکند و روی شبکیه متمرکز می سازد. عدسی چشم به طور طبیعی شفاف است و زمانی که دچار آب مروارید می شود، کدر و تار می شود و به مرور زمان بینایی فرد را کاهش می دهد.
به وجود آمدن آب مروارید دلایل بسیاری دارد که عبارت اند از:
- افزایش سن
- ژنتیک
- ضربه
- اشعه خورشید
- مصرف زیاد الکل
- دیابت
- استفاده از کورتون
- دید مه آلود
- کاهش دید در شب
- تغییر شماره عینک به طور مکرر
- محو شدن رنگ ها
- نیاز به نور بیشتر برای انجام کارها
- دیدن هاله در اطراف نور
آب مروارید اولین دلیل نابینایی است و اگر درمان نشود ممکن است باعث از بین رفتن کامل بینایی شود. در بعضی مواقع اگر آب مروارید درمان نشود ممکن است به آب سیاه تبدیل شود و در این صورت فقط 72 ساعت زمان دارید که فرد را از نابینایی کامل نجات دهید.
آب مروارید در کودکان اتفاقی نادر است.
که به طور معمول بر بینایی تاثیر می گذارد و فقط در بعضی مواقع باعث کاهش دید می شود.
یکی از دلایل آب مروارید کودکان، جهش ژنتیکی است که ممکن است از پدر و یا مادر رخ دهد.
آب مروارید رسیده یکی از مراحل پیشرفته ی بیماری آب مروارید است که در آن عدسی چشم کاملا کدر شده و فرد به طور کامل یا تقریبا کامل بینایی خود را از دست می دهد. این نوع آب مروارید در صورت عدم درمان می تواند مشکلات جدی تری مانند افزایش فشار داخل چشم یا آسیب به دیگر ساختارهای چشم را به همراه داشته باشد.
آب مروارید سیاه یکی از انواع خاص و نادر آب مروارید است که به طور همزمان با گلوکوم (فشار بالای داخل چشم) همراه می شود. این حالت معمولا زمانی رخ می دهد که آب مروارید باعث افزایش فشار در داخل چشم می شود، که می تواند به اعصاب بینایی آسیب رسانده و منجر به از دست دادن بینایی دائمی شود.
با پیشرفت تکنولوژی، امروزه عمل آب مروارید حدود 30 دقیقه طول می کشد و نیازی به بیهوشی نیست و پزشک فقط از قطره های بی حس کننده چشم استفاده می کند. در بعضی مواقع اگر نیاز باشد، پزشک داروهای آرام بخش به بیمار تزریق می کند و در مواقعی که بیمار خیلی اذیت شود، پزشک متخصص تصمیم بر بیهوشی فرد می گیرد.
مراقبت هایی که قبل و بعد از عمل آب مروارید باید حتما انجام دهید عبارت اند از:
🟣مشاوره و آزمایش ها: قبل از عمل، باید معاینه کامل چشم توسط پزشک صورت گیرد. پزشک شما ممکن است آزمایش هایی مانند اندازه گیری فشار چشم و بررسی سلامت سایر اجزای چشم را انجام دهد تا شرایط مناسب جراحی فراهم شود.
🟣متوقف کردن مصرف داروها: اگر از داروهایی مانند آسپرین یا داروهای ضد انعقاد خون استفاده می کنید، پزشک شما ممکن است به شما توصیه کند که چند روز قبل از جراحی آنها را قطع کنید. این کار به منظور کاهش خطر خونریزی در طول عمل است.
🟣قطع مصرف غذا و نوشیدنی: معمولا 8 ساعت قبل از جراحی نباید چیزی بخورید یا بنوشید. این کار برای جلوگیری از خطرات ناشی از بیهوشی عمومی است.
🟣آماده سازی برای حمل و نقل: بعد از عمل، شما قادر به رانندگی نخواهید بود، بنابراین باید یک همراه داشته باشید که شما را به خانه برساند.
🟣آمادگی روحی: از آنجا که جراحی آب مروارید معمولا بدون نیاز به بستری شدن انجام می شود، داشتن یک ذهن آرام و آگاه می تواند به روند بهبودی شما کمک کند.
برای بعد از عمل جراحی هم باید به نکات زیر توجه داشته باشید:
🟣استراحت و مراقبت از چشم: در روزهای اول بعد از جراحی، ممکن است پزشک به شما توصیه کند که از چشمان خود زیاد استفاده نکنید و از فعالیت های سنگین خودداری کنید. خوابیدن با چشم کاملا بسته و استفاده از عینک محافظ برای جلوگیری از آسیب به چشم ضروری است.
🟣استفاده از داروها: شما باید داروهایی که پزشک تجویز کرده است، به ویژه قطره های ضد التهاب با آنتی بیوتیک را طبق دستور مصرف کنید. این داروها به جلوگیری از عفونت و کاهش التهاب کمک می کنند.
🟣جلوگیری از عفونت: بعد از عمل، احتمال عفونت وجود دارد. بنابراین باید از تماس دست های آلوده با چشم خود جلوگیری کرده و بهداشت چشم ها را رعایت کنید. از شستن چشم ها با آب یا تماس با مواد آرایشی باید پرهیز کنید.
🟣فعالیت روزمره: در روزهای اول پس از جراحی، باید از انجام فعالیت های فیزیکی سنگین مانند ورزش های شدید، شنا، یا خم شدن زیاد خودداری کنید. همچنین، از رانندگی در روزهای اول باید اجتناب کنید.
🟣بازدیدهای پیگیری: معمولا پزشک شما جلسات پیگیری را برای بررسی بهبودی شما و ارزیابی وضعیت چشم پس از جراحی برنامه ریزی می کند.
🟣نظارت بر علائم غیر طبیعی: اگر احساس درد شدید، تورم غیر عادی، کاهش بینایی، یا علائم مشکوک دیگری داشتید، فورا با پزشک خود تماس بگیرید.
برای کاهش دوران نقاهت بعد از عمل آب مروارید، مراقبت های پس از جراحی آب مروارید را باید جدی بگیرید. چند مورد از نکاتی که به کاهش دوران نقاهت کمک می کنند عبات اند از:
- فشار ندادن چشم ها در روز های اول
- محافظ پلاستیکی را با صابون شست و شو دهید.
- استحمام بعد از گذشت 5 روز
بعد از حداکثر دو ماه باید بینایی شما به طور کامل بهبود پیدا کرده باشد. البته انتظار نداشته باشید که دید شما کاملا بهبود پیدا کند. زیرا 90 درصد افراد بعد از عمل دید بهتری را تجربه می کنند و ممکن است همچنین نیاز به استفاده از لنز و یا عینک داشته باشد.
تغذیه تاثیر بسیاری روی تقویت چشم بعد از عمل آب مروارید دارد. برخی از خوراکی هایی که تاثیر مثبت روی دید شما دارند عبارت اند از:
- مغزیجات
- سبزیجات
- لبنیات
- فلفل دلمه ای
- ماهی چرب
- غلات
- حبوبات
- تاری دید
- خشکی چشم
- احساس وجود جسم در چشم
- حساسیت به نور
- خونریزی و یا قرمز شدن چشم
- تهوع
- عدم تعادل
- افتادگی پلک
عفونت چشم معمولا بعد از عمل آب مروارید اتفاق نمی افتد. اما اگر فردی دچار عفونت چشم شود، دلیل آن وارد شدن باکتری به چشم در حین عمل و یا بعد آن است. یک نوع عفونت که بسیار جدی است، عفونت اندوفتالمیت است که به مراقبت اورژانسی نیاز دارد. علت اتفاق افتادن اندوفتالمیت، ورود میکروارگانیسم ها به بافت داخل کره ی چشم است. از علائم آن هم می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- ترشحات چرکی
- قرمزی چشم
- تورم پلک
- درد تشدید شونده
- کاهش دید
- از دست دادن بینایی
سخن آخر
عمل آب مروارید چشم را پشت گوش نیندازید زیرا ممکن است عواقب جبران ناپذیری داشته باشد. به طور کلی عمل آب مروارید، عمل سختی به شمار نمی رود و اگر مراقبت های بعد عمل را به درستی انجام دهید مشکلی نخواهید داشت.
-افزایش سن
-ژنتیک
-ضربه
-اشعه خورشید
-مصرف زیاد الکل
-دیابت
-استفاده از کورتون
-تاری دید
-خشکی چشم
-احساس وجود جسم در چشم
-حساسیت به نور
-خونریزی و یا قرمز شدن چشم
-تهوع
-عدم تعادل
-افتادگی پلک
بعد از حداکثر دو ماه باید بینایی شما به طور کامل بهبود پیدا کرده باشد. البته انتظار نداشته باشید که دید شما کاملا بهبود پیدا کند. زیرا 90 درصد افراد بعد از عمل دید بهتری را تجربه می کنند و ممکن است همچنین نیاز به استفاده از لنز و یا عینک داشته باشد.